Sembrar per al futur: el Capítol Inspectorial 2022 baixa el teló

22 abril 2022

Salesians SMX

l

Les sessions finals de treball van permetre als participants aprofundir, aprovar i concretar l'esborrany del Pla Inspectorial de Formació Conjunta i les opcions per al Projecte Orgànic Inspectorial que es desenvoluparà en els propers mesos com a full de ruta per als Salesians de la Província de Maria Auxiliadora.

La Inspectoría Salesiana María Auxiliadora va celebrar a la Casa-Seminari de Málaga del 18 al 22 d’abril de 2022 el seu Capítol Inspectorial on van participar-hi 130 salesians i seglars de les presències salesianes d’Andalusia, Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Canàries, Extremadura, Illes Balears i Regió de Múrcia.

A la recta final del mateix, durant el treball intensiu desenvolupat des del matí del dijous 21, els assistents van tenir ocasió d’aprofundir en el document ‘Opcions per al Projecte Orgànic Inspectorial’, que recollia la reflexió iniciada a les sessions anteriors.

Durant el treball per grups i la posterior posada en comú es va revisar la correcta formulació de les prioritats definides, així com la descripció de cadascuna per recollir la sensibilitat del capítol i facilitar el treball de la comissió redactora. Aquest procés va finalitzar a última hora de la tarda amb la votació definitiva del text que va comptar amb l’aprovació d’una àmplia majoria. Entre les sis opcions presentades, es troben:

  • ‘Transmetre la fe des de la identitat cristiana’.
  • Caminar amb els joves, vivint la sinodalitat.
  • Prioritzar l’atenció als joves en risc o situació d’exclusió.
  • Acompanyar en clau vocacional.
  • Viure i transmetre el carisma salesià.
  • ‘Ser testimonis de fraternitat comunitària’, entre d’altres.

A la jornada també va haver-hi ocasió de conèixer l’esborrany del Pla Inspectorial de Formació Conjunta, de la mà de José Luis Navarro, Conseller per al Carisma i Missió compartida, que va ser l’encarregat de la presentació. «El CG28, en la seva reflexió sobre quins salesians per als joves d’avui, dedica tot un capítol a la relació que s’estableix entre salesians i seglars donant gran importància a la missió i a la formació conjunta», explicava el salesià sobre una prioritat que parteix des dels inicis de la inspectoria. «Formant-nos i preparant-nos per viure amb coherència i fidelitat, convençuts de la validesa del nostre carisma», afegia.

L’assemblea capitular també va poder conèixer detalladament l’estat de la formació inicial i permanent, amb la presentació de Fernando Miranda, Delegat de Formació.

El treball durant la darrera sessió va centrar-se en l’explicació a l’aula per aportar possibles línies d’acció o concrecions sobre cadascuna de les opcions validades.

El colofó final de divendres va arribar de la mà del regulador, que va explicar el resum del camí recorregut i va donar pas a la posterior conclusió de l’Inspector. En les paraules finals a l’assemblea, el regulador Juan Bosco Sancho va felicitar pel treball intens. “Gràcies per la dedicació i el treball de les diferents tasques capitulars. Gràcies a tots els que ens heu ajudat a pregar. Gràcies als que heu format part de la comissió precapitular. Gràcies a l’equip de comunicació que ens ha facilitat moltes feines. Gràcies a tots els que heu preparat els temes i gràcies a Don Marcelo que ens ha acompanyat durant tot el capítol”, compartia. “Que la Pasqua revifi la flama del nostre cor, ens renovi la presència de l’Esperit i siguem presència renascuda a les nostres comunitats”, concloïa.

Les paraules de l’Inspector, Ángel Asurmendi eren molt esperades. Va començar la seva relació final donant les gràcies remarcant les paraules compartides per Juan Bosco, agraint especialment la seva feina desenvolupada amb paciència i saviesa. “Dono gràcies a tots els convidats, salesians i laics, i ens alegrem d’haver compartit amb vosaltres aquests dies. També agrair als joves per aportar la seva frescor amb iniciatives com el Late CI22. I un agraïment especial a la casa de Málaga que ha aportat un suport logístic que ha permès la celebració. “Gràcies Déu per haver arribat a aquest moment del Capítol Inspectorial”. Va seguir una llarga sèrie d’agraïments entre ells a la presència del Regional don Marcelo Farfán. “Desitgem que aquesta experiència compartida us vingui bé en l’elaboració del vostre informe de la Inspectoría”, deia.

Després de l’agraïment Ángel Asurmendi, també va tenir paraules per disculpar-se per si alguna paraula hagués pogut ferir en alguna ocasió algun germà, per seguir posteriorment amb les paraules del Papa Joan Pau II, en el seu missatge “Testimonis de l’Alegria”.

«El Senyor ens continua cridant a ser cada dia “Signes i portadors de l’amor de Déu als joves”. Hem d’aprendre a dir com Don Bosco que fins i tot el nostre darrer alè serà per als joves. Cada dia hem de renovar i revitalitzar la vocació a la qual un dia vam ser cridats i que el Senyor manté”, explicava.

“No podem ser només salesians de nom. No podem ser funcionaris. El Papa ens dóna el consell de mirar el Sagrari i mirar la gent. Mirem al Senyor i tinguem una bona relació amb ell, estreta, profunda i continuada. Mirem la gent, no ens aïllem. Si no estem amb els joves, el nostre objectiu no el veu ningú”, explicava.

 En el tancament va insistir en la importància de deixar-se acompanyar per allunyar-se de l’autocomplaença i l’autoengany. “És bo tenir una persona de referència amb qui parlar obertament i escoltar una paraula que serveixi per seguir endavant”, compartia.

Finalment va insistir en la importància de les cures. “Fem-ho, cuidem els uns dels altres. Ens hem d’interessar i cuidar els germans, saber què necessiten, quin moment estan passant. Aquesta ha de ser la nostra manera de viure la fraternitat”, explicava sobre unes orientacions que servien com a primer reclam després de la feina feta.

 

A la segona part de la intervenció va valorar la feina feta pels capitulars per aprofundir en la prioritat de la missió salesiana entre els joves d’avui, juntament amb l’apartat de la formació i el treball amb els laics. “Tots els nuclis del CG28 han ressonat a l’aula i s’han reflectit a la vida de la Inspectoria”, explicava. “Heu fet una gran feina centrant el sentit del POI en la missió. És un bon punt de partida per servir la gent i els joves avui amb el nostre carisma. Hem acabat definint unes opcions i uns reptes amb l’única tasca de ser fidels al servei al Senyor i als joves per tal d’acostar-los el rostre de Déu arribant fins als exclosos del sistema, els marginats, que en són els preferits”, expressava sobre el sentit d’una comunitat en sortida que prioritzi acompanyar, acollir o situar-se amb criteris de l’Evangeli. “Potser les paraules no són noves, però són pròpies de la nostra missió de sempre, però sonen en aquest Capítol a novetat, a fidelitat renovada concretada als moments actuals. És l’Esperit el que ens ha anat guiant cap a elles”, afegia.

 

“Travessem temps en què es posa més en evidència les ombres que les llums, o són moments de reestructuració i desconcert, però enmig de tot això us convido a acabar el Capítol escoltant allò que li va dir Jesús als seus deixebles a Tabor: “ Aixequeu-vos, no tingueu por”; unes paraules que van tancar el parlament amb una llarga ovació dels participants.

 

Després de l’Eucaristia de clausura, presidida pel visitador extraordinari, els salesians i laics participants es van acomiadar amb la il·lusió de respondre als desafiaments proposats i amb el desig de retrobar-se al proper Capítol que se celebrarà d’aquí a tres anys, segons assenyalen les Constitucions Salesianes i en què es recollirà el fruit de tot allò sembrat durant aquests dies a Málaga.

 

 

Després de l’Eucaristia de clausura, presidida pel visitador extraordinari, els salesians i laics participants es van acomiadar amb la il·lusió de respondre als desafiaments proposats i amb el desig de retrobar-se al proper Capítol que se celebrarà d’aquí a tres anys, segons assenyalen les Constitucions Salesianes i en què es recollirà el fruit de tot allò sembrat durant aquests dies a Málaga.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…