#ChangeThings Més de 500 joves realitzen 26 accions de canvi gràcies al projecte Interconectad@s

7 septiembre 2022

Bosco Global i Jóvenes y Desarrollo

l

Les iniciatives de canvi desenvolupades al projecte “Jóvenes Interconectad@s” es visibilitzen a través de la campanya de comunicació “Change Things”, duta a terme per les ONGDs salesianes Bosco Global, Jóvenes y Desarrollo i VOLS, amb el finançament de l‘Agencia Española de Cooperación y Desarrollo (AECID).

Parlar de canviar les coses però també de prevenir. Parlar de canviar les coses, però també de prevenir. Identificar què són els discursos d’odi però també conèixer-ne les causes i les conseqüències en la societat. Aquests van ser els principals eixos de reflexió i acció que han motivat 34 espais educatius de l’àmbit formal i no formal a tot el territori nacional a participar en aquest projecte.

Han estat 18 mesos daprenentatges. Més de 500 joves juntament amb 100 professionals de l’educació han accedit a formar-se en: gestió emocional, participació des de l’enfocament de joventuts, discursos d’odi i desinformació, noves narratives per a la transformació social i gestió d’accions de canvi.

Com a resultat, els grups de joves han creat 26 accions de canvi basades en el foment de la informació veraç i les noves narratives per a la cultura de pau. D’aquesta manera, s’ha generat consciència crítica cap als missatges d’odi que circulen a les xarxes socials aguditzats en el context COVID.

L’homofòbia, la xenofòbia, el masclisme i el racisme han estat les principals temàtiques abordades i reinterpretades en forma de vídeos, imatges, cartells, cançons i podcast. Per canviar les seves percepcions negatives, s’han generat narratives més inclusives i equitatives al voltant d’aquestes temàtiques. Com a marc a totes les accions de canvi social realitzades s’ha tingut en compte l’Agenda 2030, amb una atenció especial als enfocaments de gènere i medi ambient.

[deg_elastic_gallery gallery_ids=”82511,82512,82513,82514,82515,82516,82517,82518,82521″ _builder_version=”4.18.0″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ global_colors_info=”{}” sticky_enabled=”0″][/deg_elastic_gallery]

Amb cada activitat s’ha cercat l’efecte multiplicador entre els joves i el seu entorn. Eva Caballero, tècnica d’Educació per a la Ciutadania Global a Bosco Global, destaca que “des del nostre projecte i visió creiem que sí que s’han pogut canviar les coses; sempre pensant en allò proper: la nostra classe, aula i centre.”

El balanç de les entitats participants ha estat molt positiu. Alguns dels principals èxits aconseguits es tradueixen en la identificació de què són els falsos rumors i els discursos d’odi. Des d’un dels col·legis es reflexiona sobre com l’acceptació de l’altre depèn del lloc d’origen: “acceptem ucraïnesos però no marroquins”. Tots els centres han coincidit en què el col·lectiu LGTBIQ+ és el que més missatges d’odi rep a les xarxes socials actualment. Pel que fa al gènere no hi ha hagut dubtes que les dones han estat històricament les més perjudicades pels discursos d’odi reconeixent avenços d’equitat però encara amb molt de camí per recórrer.

L’esperit de canvi que ha marcat aquest projecte ha aconseguit que la comunitat educativa s’interessi i s’involucri en la prevenció dels discursos d’odi. Julia Lapeña, tècnica d’Educació per a la Ciutadania Global a Jóvenes y Desarrollo, va fer referència a com el professorat i l’alumnat han evolucionat i après en relació amb els ODS i, en definitiva, pel que fa als Drets Humans. “Sens dubte, hi ha un impacte després de la formació i les repercussions positives ja que s’ha generat un clima adequat per a la crítica i la consciència col·lectiva”.

Els aprenentatges compartits continuen motivant per donar continuïtat a projectes com el d’“Interconectad@s”. Som Ciutadania Global que ens interconnectem a través de les xarxes socials. Si vols ser part de la transformació i donar suport a accions de canvi, coneix més a https://boscoglobal.org/educacion-para-el-desarrollo/interconectads-para-transformar-las-redes-sociales/.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadCentros Juvenilessmxssm
Representación salesiana en el encuentro “Together”, la gran Vigilia Ecuménica que precede al Sínodo

Representación salesiana en el encuentro “Together”, la gran Vigilia Ecuménica que precede al Sínodo

Marina Ponce (Morón), Pablo Baltasar (Huesca), Delmiro Barbeito (Madrid - Estrecho) y Luis Carrera (Vigo - María Auxiliadora), representaron a la juventud de las presencias salesianas de España durante el fin de semana del 29 de septiembre al 1 de octubre para...

Escuelassmx
Inaugurado el curso académico en el Instituto Superior de Ciencias Religiosas Don Bosco de la obra salesiana de Martí-Codolar

Inaugurado el curso académico en el Instituto Superior de Ciencias Religiosas Don Bosco de la obra salesiana de Martí-Codolar

El miércoles 27 de septiembre se procedió a la inauguración con la intervención de Mons. David Abadías, Obispo auxiliar de Barcelona, quien disertó sobre los Retos Pastorales de la Iglesia de Barcelona en la actualidad.

ActualidadFamilia Salesianasmxssm
Buenos deseos y apoyo universal al nuevo cardenal Ángel Fernández Artime

Buenos deseos y apoyo universal al nuevo cardenal Ángel Fernández Artime

Gratitud, homenaje, Don Bosco, carisma, jóvenes, Iglesia, fiesta, alegría, felicidad, oración... Son las palabras más recurrentes en los comentarios de quienes tuvieron la oportunidad de participar en primera persona en la celebración del Consistorio ordinario público en el que fue creado cardenal el Rector Mayor de los Salesianos de Don Bosco, don Ángel Fernández Artime.

ActualidadFamilia Salesianasmxssm
Un día de fiesta para la Familia Salesiana: el Rector Mayor creado Cardenal

Un día de fiesta para la Familia Salesiana: el Rector Mayor creado Cardenal

Fue grande la emoción de toda la Familia Salesiana cuando el Santo Padre Francisco pronunció la fórmula oficial de creación de los 21 nuevos cardenales, y más aún cuando, cara a cara con el Rector Mayor arrodillado ante él, le impuso el solideo y birrete rojos, el anillo cardenalicio y le asignó públicamente el diaconado "salesiano" de la iglesia de Santa María Auxiliadora de Via Tuscolana.