#ChangeThings Més de 500 joves realitzen 26 accions de canvi gràcies al projecte Interconectad@s

7 septiembre 2022

Bosco Global i Jóvenes y Desarrollo

l

Les iniciatives de canvi desenvolupades al projecte “Jóvenes Interconectad@s” es visibilitzen a través de la campanya de comunicació “Change Things”, duta a terme per les ONGDs salesianes Bosco Global, Jóvenes y Desarrollo i VOLS, amb el finançament de l‘Agencia Española de Cooperación y Desarrollo (AECID).

Parlar de canviar les coses però també de prevenir. Parlar de canviar les coses, però també de prevenir. Identificar què són els discursos d’odi però també conèixer-ne les causes i les conseqüències en la societat. Aquests van ser els principals eixos de reflexió i acció que han motivat 34 espais educatius de l’àmbit formal i no formal a tot el territori nacional a participar en aquest projecte.

Han estat 18 mesos daprenentatges. Més de 500 joves juntament amb 100 professionals de l’educació han accedit a formar-se en: gestió emocional, participació des de l’enfocament de joventuts, discursos d’odi i desinformació, noves narratives per a la transformació social i gestió d’accions de canvi.

Com a resultat, els grups de joves han creat 26 accions de canvi basades en el foment de la informació veraç i les noves narratives per a la cultura de pau. D’aquesta manera, s’ha generat consciència crítica cap als missatges d’odi que circulen a les xarxes socials aguditzats en el context COVID.

L’homofòbia, la xenofòbia, el masclisme i el racisme han estat les principals temàtiques abordades i reinterpretades en forma de vídeos, imatges, cartells, cançons i podcast. Per canviar les seves percepcions negatives, s’han generat narratives més inclusives i equitatives al voltant d’aquestes temàtiques. Com a marc a totes les accions de canvi social realitzades s’ha tingut en compte l’Agenda 2030, amb una atenció especial als enfocaments de gènere i medi ambient.

Amb cada activitat s’ha cercat l’efecte multiplicador entre els joves i el seu entorn. Eva Caballero, tècnica d’Educació per a la Ciutadania Global a Bosco Global, destaca que “des del nostre projecte i visió creiem que sí que s’han pogut canviar les coses; sempre pensant en allò proper: la nostra classe, aula i centre.”

El balanç de les entitats participants ha estat molt positiu. Alguns dels principals èxits aconseguits es tradueixen en la identificació de què són els falsos rumors i els discursos d’odi. Des d’un dels col·legis es reflexiona sobre com l’acceptació de l’altre depèn del lloc d’origen: “acceptem ucraïnesos però no marroquins”. Tots els centres han coincidit en què el col·lectiu LGTBIQ+ és el que més missatges d’odi rep a les xarxes socials actualment. Pel que fa al gènere no hi ha hagut dubtes que les dones han estat històricament les més perjudicades pels discursos d’odi reconeixent avenços d’equitat però encara amb molt de camí per recórrer.

L’esperit de canvi que ha marcat aquest projecte ha aconseguit que la comunitat educativa s’interessi i s’involucri en la prevenció dels discursos d’odi. Julia Lapeña, tècnica d’Educació per a la Ciutadania Global a Jóvenes y Desarrollo, va fer referència a com el professorat i l’alumnat han evolucionat i après en relació amb els ODS i, en definitiva, pel que fa als Drets Humans. “Sens dubte, hi ha un impacte després de la formació i les repercussions positives ja que s’ha generat un clima adequat per a la crítica i la consciència col·lectiva”.

Els aprenentatges compartits continuen motivant per donar continuïtat a projectes com el d’“Interconectad@s”. Som Ciutadania Global que ens interconnectem a través de les xarxes socials. Si vols ser part de la transformació i donar suport a accions de canvi, coneix més a https://boscoglobal.org/educacion-para-el-desarrollo/interconectads-para-transformar-las-redes-sociales/.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

También te puede interesar…

Socialssm
“Na Rúa” en Salesianos Lugo celebra su décimo aniversario siendo un referente educativo

“Na Rúa” en Salesianos Lugo celebra su décimo aniversario siendo un referente educativo

Isabel Ferreiro orientadora del CEIP Paradai de Lugo conocedora del programa e invitada al aniversario escribía una carta en el periódico “El Progreso” de Lugo: “La Fundación JuanSoñador hace una estupenda labor y eso se pudo visualizar en el 10º aniversario del...

ActualidadFamilia Salesianasmxssm
Portugal acoge el foro Misionero Salesiano para profundizar en «El Primer Anuncio: Cómo comunicar a Cristo hoy»

Portugal acoge el foro Misionero Salesiano para profundizar en «El Primer Anuncio: Cómo comunicar a Cristo hoy»

Este encuentro también sirvió para la reunión de los Delegados Inspectoriales de Animación Misionera de la Región Mediterránea en Lisboa, “un encuentro para reflexionar y compartir la experiencia”.

smxSocial
Bosco Global presenta las experiencias de Voluntariado Internacional y campos de trabajo 2023

Bosco Global presenta las experiencias de Voluntariado Internacional y campos de trabajo 2023

Con el lema “Caminando con nuevas miradas”, la ONGD de la Inspectoría Salesiana María Auxiliadora abre las inscripciones para todas las personas interesadas en realizar estas experiencias el próximo verano en Tenerife , Ceuta y Jbeil (Líbano); y por otro, las experiencias de corta duración y larga duración en África o América Latina.

EscuelasFormación Profesionalssm
Los alumnos de audiovisuales de Salesianos Atocha participan en Understanding de Fluge

Los alumnos de audiovisuales de Salesianos Atocha participan en Understanding de Fluge

Acompañados por sus profesores, los alumnos del Grado Superior en Realización de Proyectos Audiovisuales y Espectáculos acudieron a este evento clave en el sector. Fluge Audiovisuales da cobertura a muchos de los grandes eventos que han protagonizado este año....

InfanciaSocialssm
La Federación Valdoco participa en la inauguración de la campaña Un juguete una ilusión

La Federación Valdoco participa en la inauguración de la campaña Un juguete una ilusión

El 29 de noviembre ha tenido lugar la presentación de la campaña Un juguete una ilusión 2023 de la mano de RTVE y la Fundación Crecer Jugando. Tras más de 23 años con esta campaña y 7.500.000 juguetes repartidos, buscan alcanzar la cifra de los 8.000.000. El año...