«Construir un futur d´esperança»

3 octubre 2023

ANS

l

El Rector Major i el seu equip de treball inicien la visita general a la regió Mediterrània.

Els treballs de la Visita a la Regió Mediterrània es van inaugurar dimarts 3 d’octubre a Ariccia, als afores de Roma. Guiats per la presència del Rector Major, el recentment nomenat Cardenal Ángel Fernández Artime, el seu Vicari, els Consellers de Sector i el Conseller Regional, els Consells Inspectorials de tota la Regió passaran quatre dies plens d’escolta, reflexió, discerniment, pregària i fraternitat, units a la recerca de les millors solucions per a «Construir un Futur d’Esperança» per a la Mediterrània.

Després de les cites ja realitzades al llarg del 2023 i relacionades amb les realitats salesianes de les Regions Àsia Sud, Amèrica Con Sud, Interamèrica i Europa Central i Septentrional, arriba ara a la Regió Mediterrània la cita de la Visita Conjunta, instrument d’animació del Rector Major i del Consell General per verificar el camí emprès en les diferents realitats salesianes, assegurant-ne la convergència i la unitat.

La Regió Mediterrània comprèn Salesians i presències distribuïdes en setze nacions (Itàlia, Espanya, Portugal, Suïssa, San Marino, Lituània, Albània, Kosovo, Romania, Moldàvia, Cap Verd, Líban, Síria, Israel, Palestina i Egipte), i articulades a deu Inspectories (les sis d’Itàlia, les dues d’Espanya, Portugal i l’Orient Mitjà), a les quals, però, cal afegir també les realitats inherents a la Visitadoria Universitària Pontifícia Salesiana (UPS) i a la Comunitat de la Seu Salesiana (RMG).

Des del punt de vista numèric, a la Mediterrània hi viuen uns 2.500 salesians, tot i que el nombre de novicis és actualment un dels més baixos de les set regions.

El fil conductor dels treballs es refereix a la «Construcció d´un futur d´esperança» per a aquesta Regió i d´acció de gràcies per la lleialtat carismàtica i el sentit de pertinença a la Congregació, en la perspectiva del que pot oferir a tota la Congregació.

Aquest tema, a nivell dels continguts que es compartiran, s’articularà després a través de tres subtemes més:

UN CAMÍ DE FE I DE FECUNDITAT VOCACIONAL, que ha de tenir cura de la vida personal de cada salesià, el sentit de la vida fraterna, la renovació i el rellançament de l’acció pastoral salesiana;
UN CAMÍ D’ESPERIT I MISSIÓ COMPARTIDA ENTRE SALESIANS I LAICS, reconeixent i valoritzant la contribució de tants compromesos al servei de la missió i en particular la dels grups laics de la Família Salesiana; això requerirà també d’un camí de conversió, un canvi de mentalitat, un camí comú de formació entre Salesians i laics, un camí d’esperit i de missió compartida, en la consciència dels diferents rols i en la gestió coresponsable de tasques i deures.
UN CAMÍ CAP A UN NOU MODEL D’ANIMACIÓ I DE GOVERN, a dissenyar amb creativitat, explotant totes les opcions jurídiques i canòniques. Aquest camí apuntarà en particular a repensar lorganització i la governança a nivell de la Regió, de les Inspectories i dels Centres Regionals o Interinspectorials; i també a nivell de les cases de formació.

A nivell operatiu, els treballs s’obriran dimarts amb l’Eucaristia del matí, les primeres intervencions introductòries, la salutació del Rector Major i l’informe del Conseller Regional per a la Mediterrània, el Pare Juan Carlos Pérez Godoy, sobre la realitat actual de la Congregació. A la tarda del primer dia està prevista la intervenció del Pare Ivo Coelho, Conseller General per a la Formació, sobre el tema: «Un camí de fidelitat i fecunditat vocacional: La vida dels germans i de les comunitats», seguida d’un temps per a debat i formulació final d’algunes propostes.

Dimecres, 4 d’octubre, serà el Pare Miguel Ángel García Morcuende, Conseller General per a la Pastoral Juvenil, qui impartirà la ponència central de la jornada, titulada: “Un camí de fidelitat i fecunditat vocacional: La nostra missió”. Després de la posada en comú en grups i després en assemblea, seguida també de la redacció d’algunes propostes concretes per al futur, la tarda es reservarà a un moment de recàrrega espiritual i comunitària amb un pelegrinatge a l’abadia grega de Sant Nil, a Grottaferrata .

«Continuar construint junts un camí compartit d’Esperit i Missió entre salesians i laics» és el tema de la reflexió que desenvoluparà dijous 5 d’octubre el Pare Fernando García Sánchez, Superior de la Inspectoria d’Espanya-Santiago el Major (SSM); mentre que a la tarda, el Vicari del Rector Major, el Pare Stefano Martoglio, presentarà als presents les seves idees sobre “un nou model d’animació i govern”.

Finalment, els treballs conclouran el matí del divendres 6 amb la sessió de conclusió i síntesi i l’Eucaristia final presidida pel Rector Major.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Aprendiendo a vivirBlogs
No sin mi móvil

No sin mi móvil

Estoy seguro de que más de una vez te has echado la mano al bolsillo o al bolso nada más cerrar la puerta de casa pensando que te habías dejado las llaves o la cartera. Y estoy más que seguro de que alguna vez has tenido la misma sensación con el teléfono móvil,...