De l’aula d’Utrera a l’estratosfera

27 junio 2022

Utrera Digital

l

El projecte 'Near Space' permet als alumnes del col·legi dels Salesians d'Utrera fer experiments després de llançar una càpsula a més de 20 quilòmetres d'alçada.

Des de fa més d’una dècada es desenvolupa a Utrera el projecte ‘Near Space’ que permet als estudiants fer una sèrie d’experiments després de llançar una càpsula a més de 20 quilòmetres d’alçada. La iniciativa va néixer al col·legi salesià ‘Nuestra Señora del Carmen’, sent l’únic centre educatiu de la localitat sevillana que actualment segueix desenvolupant-ho.

Aquest projecte interdisciplinar va començar el 2011 de mans de l’enginyer industrial Alejandro Jos, amb la intenció de motivar els alumnes del Batxillerat tecnològic a través d’idees noves, mitjançant iniciatives relacionades amb la ciència i l’espai. Després dels anys de pandèmia s’ha recuperat el llançament d’una càpsula a l’estratosfera per fer diferents experiments i comprovar-ne els resultats.

El colofó ha estat precisament aquest llançament, però els xavals han desenvolupat la feina prèvia des del passat mes de setembre. En aquesta ocasió s’ha fet un pas més, ja que els estudiants han aconseguit crear per primera vegada un sistema informàtic que han enviat a l’estratosfera, amb el qual han obtingut dades molt interessants per analitzar: les diferents temperatures per les quals passa la càpsula , les velocitats que arriba i les posicions en què es trobava el globus a cada instant.

Ha estat el llançament número 37 de ‘Near Space’, que es va completar sense problemes, malgrat les dificultats meteorològiques i burocràtiques que comporta qualsevol activitat a l’espai aeri. El globus va aterrar a la Serra Nord de Sevilla, entre  Castilblanco de los Arroyos i Almadén de la Plata. Tot i que amb alguna dificultat, els xavals van poder recuperar la càpsula amb un èxit absolut.

Des del centre educatiu han volgut mostrar el seu agraïment als professors Eduardo Pérez i Blas Medina, per la seva col·laboració; a la direcció del col·legi, per la posada en marxa d’aquest tipus d’activitats; i a l’associació de mares i pares d’alumnes i Cervezas Vandalia, pel seu suport econòmic. També, de manera especial, han agraït la feina a l’ànima mater del projecte, Alejandro Jos, així com a tots els alumnes que hi han participat, «per fer-nos viure un any més aquesta experiència tan interessant».

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…