De l’aula d’Utrera a l’estratosfera

27 junio 2022

Utrera Digital

l

El projecte 'Near Space' permet als alumnes del col·legi dels Salesians d'Utrera fer experiments després de llançar una càpsula a més de 20 quilòmetres d'alçada.

Des de fa més d’una dècada es desenvolupa a Utrera el projecte ‘Near Space’ que permet als estudiants fer una sèrie d’experiments després de llançar una càpsula a més de 20 quilòmetres d’alçada. La iniciativa va néixer al col·legi salesià ‘Nuestra Señora del Carmen’, sent l’únic centre educatiu de la localitat sevillana que actualment segueix desenvolupant-ho.

Aquest projecte interdisciplinar va començar el 2011 de mans de l’enginyer industrial Alejandro Jos, amb la intenció de motivar els alumnes del Batxillerat tecnològic a través d’idees noves, mitjançant iniciatives relacionades amb la ciència i l’espai. Després dels anys de pandèmia s’ha recuperat el llançament d’una càpsula a l’estratosfera per fer diferents experiments i comprovar-ne els resultats.

El colofó ha estat precisament aquest llançament, però els xavals han desenvolupat la feina prèvia des del passat mes de setembre. En aquesta ocasió s’ha fet un pas més, ja que els estudiants han aconseguit crear per primera vegada un sistema informàtic que han enviat a l’estratosfera, amb el qual han obtingut dades molt interessants per analitzar: les diferents temperatures per les quals passa la càpsula , les velocitats que arriba i les posicions en què es trobava el globus a cada instant.

Ha estat el llançament número 37 de ‘Near Space’, que es va completar sense problemes, malgrat les dificultats meteorològiques i burocràtiques que comporta qualsevol activitat a l’espai aeri. El globus va aterrar a la Serra Nord de Sevilla, entre  Castilblanco de los Arroyos i Almadén de la Plata. Tot i que amb alguna dificultat, els xavals van poder recuperar la càpsula amb un èxit absolut.

Des del centre educatiu han volgut mostrar el seu agraïment als professors Eduardo Pérez i Blas Medina, per la seva col·laboració; a la direcció del col·legi, per la posada en marxa d’aquest tipus d’activitats; i a l’associació de mares i pares d’alumnes i Cervezas Vandalia, pel seu suport econòmic. També, de manera especial, han agraït la feina a l’ànima mater del projecte, Alejandro Jos, així com a tots els alumnes que hi han participat, «per fer-nos viure un any més aquesta experiència tan interessant».

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsLas cosas de Don Bosco
La lágrima

La lágrima

Llevaba varios días luchando por ver la luz. Deseaba con todas mis fuerzas abandonar las angosturas del lacrimal y sentirme libre. Las penas de Don Bosco oprimían mi cuerpo de lágrima transparente. Los dueños del prado, donde ahora jugaban los chicos, habían...

smxVocacional
Ser luz para los demás

Ser luz para los demás

Fernando Miranda, Inspector de Salesianos María Auxiliadora, se hacía presente durante el rezo de vísperas en la comunidad propuesta de Sevilla Bartolomé Blanco para dar la bienvenida y acoger como se merecen a los dos jóvenes que han decidido tomarse la vida en serio.

Familia Salesianasmx
Toma de posesión Ángel Asurmendi Burriana
La casa salesiana de Burriana acoge a Ángel Asurmendi como nuevo párroco de María Auxiliadora

La casa salesiana de Burriana acoge a Ángel Asurmendi como nuevo párroco de María Auxiliadora

El provincial saliente de SMX inició este sábado su etapa como titular de la Parroquia de María Auxiliadora de Burriana en la misa vespertina de las 19.30 horas, que contó con la presencia del vicario de la Diócesis de Segorbe-Castellón, Javier Aparici, y del resto de la comunidad salesiana de Burriana.

ActualidadFamilia Salesianassm
El IV Congreso Nacional de Hermandades de la Sagrada Entrada en Jerusalén, en Salesianos Cuidad Real

El IV Congreso Nacional de Hermandades de la Sagrada Entrada en Jerusalén, en Salesianos Cuidad Real

El IV Congreso Nacional de Hermandades y Cofradías de la Sagrada Entrada de Jesús en Jerusalén lleva preparándose desde el año pasado que recibía el testigo de la hermandad de Salamanca. El V Congreso se celebrará en Colmenar de Oreja (Madrid). Comunicando la fe El...