Les Plataformes Socials Salesianes trien acollir sempre

20 junio 2022

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes

l

Les Plataformes Socials Salesianes, juntament amb les seves entitats membres, “Eligen acoger siempre”. A la campanya, compten amb testimonis reals de diferents nacionalitats, que han sol·licitat la protecció internacional. Ens expliquen quina és la seva situació i el procés en què es troben.

El 20 de juny se celebra el dia de les Persones Refugiades. A finals del 2021, la xifra de persones desplaçades a tot el món pujà a més de 100 milions, segons les últimes informacions d’ACNUR, l’Agència de l’ONU per als Refugiats. Més enllà de les dades hi ha les persones i les històries de vida que els han portat a fugir dels seus països. A més de les situacions de violència i les greus violacions dels seus drets fonamentals que els mouen a buscar refugi lluny dels seus llocs d’origen, allà on sol·liciten protecció senten el rebuig, la incomprensió i estan sotmeses al silenciament de les seves històries per interessos creats i desconeixement. Qualsevol persona refugiada, independentment del seu país de procedència, comparteix una única i mateixa situació. Fugen de conflictes armats, violència o persecució i es veuen obligades a creuar la frontera del seu país per buscar seguretat. Per a una persona refugiada, és impossible tornar al lloc d’origen i negar-los l’asil els pot portar conseqüències mortals.

Quan existeix bona voluntat

La implicació de la societat, l’opinió pública i els recursos institucionals per a l’acollida d’asil de les víctimes del conflicte ucraïnès, ens planteja diverses qüestions, però sobretot clarifica una premissa imminent: quan hi ha bona voluntat es pot aconseguir. L’ajuda, i suport al conflicte ucraïnès ha demostrat que acollir, no és més que una elecció que depèn de la voluntat de les persones i institucions. Més que mai la frase “voler es poder” cobra el seu total significat. Triar l’acollida, la solidaritat i l’abraçada a persones en situacions de vulnerabilitat no es pot convertir en una elecció que variï segons convingui, segons el nivell d’identificació que aconsegueixi produir a l’opinió pública, o segons el nivell emocional que ens provoqui. La solidaritat i la fraternitat s’ha d’anteposar a qualsevol origen o ideologia.

Acollir sempre en clau de projecte de vida

Més enllà de la resolució jurídica com a sol·licitants d’asil, i finalment persones refugiades, hem d’unir esforços per tornar-los la dignitat i la capacitat de confiar en una xarxa de suport teixida per empoderar-se, i amb experiències que els animin a reconstruir les seves vides. Si hem aconseguit entendre el drama de les víctimes del conflicte ucraïnès, hem de poder entendre que persones de qualsevol altra nacionalitat necessitin que se’ls doti d’aquest mateix dret en tramitar l’asil polític en un altre país; amb la mateixa rapidesa i recursos. Per això, des de les Plataformes Socials Salesianes, i juntament amb les seves entitats membres – Associació Valponasca, Federació Pinardi, FISAT, Fundació Boscos, Fundació Don Bosco Salesians Social, Fundació JuanSoñador, Fundació Maria Auxiliadora, Fundació Mornese, Fundació Valsé i Salesians Sant Jordi-llançan al mes de juny, amb motiu del dia mundial de les persones refugiades, la campanya “Elegimos acoger siempre”. En forma de podcast, testimonis reals, de diferents nacionalitats, han sol·licitat la protecció internacional, i ens expliquen quina és la seva situació i el procés en què es troben.

Amb aquesta campanya pretenem visibilitzar, com al llarg dels anys, s’han viscut desenes de crisis de persones refugiades de totes les parts del món que, avui dia, segueixen sent motiu de vides trencades i fugides massives cap a altres països a la recerca d’asil. Però, sobretot, continuen sent motiu de solidaritat, d’esforços i de refugi per a qualsevol persona que ho necessiti. A través d’aquesta campanya, seguim sol·licitant:

  • Reforç en les estructures necessàries per atendre les sol·licituds de protecció internacional dins dels terminis legals, en totes les realitats necessàries, sense diferenciar segons la procedència.
  • Proporcionar més mitjans per a la recepció que garanteixi l’acompanyament de les persones sol·licitants de protecció internacional i refugiades per tal d’assegurar condicions adequades en aquesta fase inicial.
  • Dotar de més recursos i estabilitat per afavorir el procés d’integració a diferents nivells: jurídic, administratiu, lingüístic, cultural, etc., per tal d’aconseguir el desenvolupament integral de les persones

En l’actualitat, les Plataformes Socials Salesianes atenen al voltant de 1.000 persones sol·licitants de protecció internacional o refugiades, a través de recursos residencials de protecció internacional, programes d’inserció sociolaboral, aprenentatge de la llengua i acollida. Seguirem treballant per construir comunitats, apostant per una societat que esculli sempre l’acollida.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsLas cosas de Don Bosco
El plumero

El plumero

El 8 de diciembre de 1841 Don Bosco se dispone a decir misa en la Iglesia de San Francisco de Turín. El sacristán, Giuseppe Comotti, golpea con el mango del plumero a un pobre aprendiz llamado Bartolomé Garelli. Don Bosco afea al sacristán su actitud. Llama amigo al muchacho e inicia con él su obra a favor de los chicos.