Mornese, bressol de Maín i les Salesianes

4 agosto 2022

l

El Campobosco 2022 va visitar la Valponasca i Mornese, terra de Maria Mazzarello, en el 150 aniversari de la fundació de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora.

En el cinquè dia del Campobosco 2022 (#CPB22), aquest 3 d’agost, els 780 joves participants espanyols i portuguesos han visitat els llocs més importants en la vida de Maria Mazzarello, cofundadora amb Sant Joan Bosco de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora el 1857.

Molt de matí, el Campobosco es va desplaçar en autocars des del Colle Don Bosco fins el poble de Mornese, a uns 100 kilòmetres de distància. En el camí, els joves pogueren veure, en els seus respectius autobusos, alguns vídeos que els van introduir en la vida de la santa salesiana.

UNA ACOLLIDA CALOROSA

En arribar a Mornese, el Campobosco es tornà a dividir, un dia més, en dos grups, l’ A i el B. El grup A va ser acollit per les salesianes en la Valponasca, casa als afores de Mornese, en la que Maín visqué la seva adolescència i joventut. Sor Runita Galve, Consellera General per a la Pastoral Juvenil de les Filles de Maria Auxiliadora (FMA), va dirigir unes paraules explicant als joves el lloc on es trobaven.

Després d’aquest primer contacte a la Valponasca, hi hagué un temps interior i reunions per grups fins el dinar. Molts dels joves, en una estona de temps lliure, van aprofitar per a fotografiar-se en la finestra des de la que Maín resava i veia l’Església del poble quan no podia assistir a la seva trobada diària amb el Senyor en la missa.

Després avituallar-se i reposar forces, es van desplaçar en els seus autobusos al poble de Mornese, concretament al barri de I Mazzarelli, on hi ha la casa pairal, la casa d’espiritualitat i el temple de Maria Mazzarello. Allí, els joves van ser acollits i van rebre la salutació de Sor Maria Vanda, actual directora del temple, i per un nodrit grup de salesianes que aplaudien i cantaven als joves quan hi entraven.

La visita a Mornese els dugué a conèixer la Casa “Valgelata”, també anomenada la “casa del Tifus”, on Maín va viure-hi després d’haver-ho fet en la Valponasca. Aquí es recuperà de la malaltia del tifus, després de dos mesos convalescent en haver-se contagiat de la malaltia en la cura dels seus oncles. També els participants van visitar la casa Macano, el lloc on Maria Mazzarello va fundar el primer taller i el primer oratori festiu per a nenes, així com la casa Bodrato, en la que obrí el primer orfenat femení. El col·legi i la parròquia, on fou batejada, van ser altres de las visites fetes en la presència de les salesianes en Mornese.

LA IMPORTÀNCIA DE MORNESE

A les 6 de la tarda celebraren l’eucaristia en el temple de Maria Mazzarello, missa presidida per Xabier Camino, Delegat de Pastoral Juvenil de la Inspectoria Santiago el Mayor (SSM). En el sermó, Camino els parlà de la importància de Mornese: “‘Tots som Mornese!’ ha sigut el lema de la campanya de Pastoral de les Salesianes d’Espanya en aquest curs passat, invitació per a seguir construint en les nostres cases salesianes ambients d’alegria, treball i oració com ho visqué aquí Maria Mazzarello”. Instà els joves a ser pelegrins i no turistes: “En aquest Campobosco de 2022 no hem vingut a Mornese com turistes, sinó com pelegrins que saben mirar amb els ulls de Déu i descobrir el valor i l’aportació d’aquesta Terra Santa al carisma salesià”.

També els parlà del moment simbòlic que es viu en 2022 amb el 150 aniversari de la fundació de l’Institut de las Filles de Maria Auxiliadora i de la figura de Maria Mazzarello (Maín), que va arribar a ser santa essent una “dona extraordinària des d’allò que és ordinari”, afegí.

Com és tradició en la celebració del Campobosco, es va col·locar la placa commemorativa de l’esdeveniment al costat de les d’altres edicions en I Mazzarelli.

DÉU SEGUEIX CRIDANT

El grup B, per la seva part, tingué l’acollida i presentació del dia pel matí en el temple de Maria Mazzarello, també amb la salutació de Sor Maria Vanda, la seva directora i d’un grup de salesianes. Posteriorment, van celebrar l’eucaristia, presidida per Jordi Lleixà, Delegat de Pastoral Juvenil de la Inspectoria Maria Auxiliadora (SMX). Lleixà centrà la seva homilia en fer un exercici d’imaginació. Va fer reflexionar els joves sobre els dies previs en què una jove Maria Mazzarello i algunes joves més estaven a punt de fer un pas important en les seves vides el 5 d’agost de 1872: fundar l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora.

Jordi Lleixà va motivar els joves dient-los que, igual que elles, “dintre de la humilitat i la pobresa en la que vivien aquestes joves, Déu crida a qui Ell vol i com vol i cal acceptar la seva voluntat”.

Durant la celebració, Núria i Nines, dues salesianes de la Inspectoria Maria Auxiliadora d’Espanya i integrants de l’Equip 0 d’aquest Campobosco “Atreveix-te, confia, viu”, van renovar els seus vots 25 anys després de celebrar la seva primera professió, tal dia com avui de 1997.

Després de la missa, van fer la visita als llocs més assenyalats de Mornese fins l’hora del dinar. Per la tarda, van anar a visitar la Valponasca. Foren rebuts per Sor Runita Galve, Consellera General per a la Pastoral Juvenil de les Filles de Maria Auxiliadora (FMA) i, a continuació, un temps d’interioritat amb un tema de reflexió que, més endavant van compartir i posar en comú, per grups.

AMB LA MARE GENERAL

Ja, a les 21 hores, una trobada molt esperada per tots els joves participants, especialment pels qui provenien de presències de les Filles de Maria Auxiliadora, amb la Superiora General de les Salesianes (FMA), Sor Chiara Cazzuola. Ambdós grups del Campobosco es van ajuntar per aquest moment de salesianitat amb Maria Mazzarello i l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora com a referents.

Sor Chiara dirigí unes sentides paraules a tots els joves congregats en el pati del col·legi de les salesianes de Mornese. Va recordar els moments més assenyalats de la vida de Maria Mazzarello. “Igual que Maín va posar llur vida en mans de Déu quan va emmalaltir del tifus, vosaltres, joves, poseu en mans del Senyor tots els vostres projectes de vida i trobareu la vostra veritable vocació, ara que viviu moments en què cal prendre decisions de gran importància”.

Animà els participants del Campobosco 2022 a seguir endavant, sense perdre l’esperança, lluitant, posant força per aconseguir el més alt, segons paraules del papa Francesc en el seu recent viatge a Canadà. En acabar les seves paraules, va dir als joves que resaria per ells a Maria Auxiliadora i els va animar en el seu camí. Tots els joves la van regalar una gran ovació.

Abans de concloure l’acte amb Sor Chiara Cazzuola, els joves li van fer una sèrie de preguntes. Una a una les va anant contestant, que tractaven sobre l’aportació de l’espiritualitat salesiana en l’Església avui, a la tasca docent o al més gran regal de ser Mare General, entre altres.

Una hora després, amb tot el cansament d’un llarg dia, el Campobosco 2022 va tornar al Colle Don Bosco. Sobre les 12 de la nit, va acabar el dia dedicat a la visita a Mornese.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…