Noves incorporacions salesianes a GarageLabs, el projecte de la Fundació Orange i la Fundació Empieza Por Educar per transformar els processos d’ensenyament, aprenentatge i creixement personal

13 mayo 2022

Salesians Comunicació

l

Salesians Padre Aramburu de Burgos, a més de Salesians La Cuesta, se sumen als 34 centres educatius a la xarxa actual d'entitats. Acompanyaran Salesians Atocha, Carabanchel, Federació Pinardi o la Fundació Don Bosco Salesians Social.

GarageLabs és una iniciativa de la Fundació Orange i la Fundació Empieza  Por Educar que neix amb l’objectiu de proporcionar als centres educatius de FP Bàsica, Escoles de Segona Oportunitat, Associacions i Fundacions Educatives, la formació i l’equipament necessari perquè puguin desenvolupar, mitjançant l’entorn Fab Lab i el moviment maker, una proposta per els seus alumnes que transformin els processos densenyament, aprenentatge i creixement personal.

Gràcies a una metodologia que busca potenciar l’aprenentatge de manera diferent i significativa i persegueix disminuir l’absentisme escolar dels joves que cursen aquests estudis van ser 60 els projectes educatius amb propostes variades, innovadores i de gran qualitat educativa elegits en aquesta edició. Per això un jurat expert va seleccionar les noves entitats que disposaran d’un GarageLab al seu centre i, entre elles, hi havia Salesians Burgos Padre Aramburu, a més de Salesians La Cuesta, seleccionat entre els projectes presentats a la convocatòria Advance GarageLab.

El programa GarageLab es va ampliar així fins a assolir 34 centres educatius a la xarxa actual d’entitats que ja tenen un GarageLab. Les darreres incorporacions s’uneixen a altres centres com el Col·legi Salesians Atocha, Salesians Carabanchel, la Federació Pinardi, la Fundació Don Bosco Salesianos Social o Salesians La Cuesta, que ja es trobaven al projecte.

Aterratge a Burgos

El passat 11 de maig va tenir lloc la presentació al Centre d’Educació Secundària Salesians Padre Aramburu de la primera aula GarageLab de Burgos, que és a més la segona d’aquesta iniciativa que s’inaugura a Castella i Lleó. L’acte va comptar amb la presència de José Antonio Antón Quirce, director Provincial d’Educació a Burgos; Sonia Rodríguez Cobos, tinent d’alcalde i regidora de Serveis Socials, Joventut i Igualtat d’Oportunitats; Marta Carrasco Hernández, inspectora provincial d’Educació; Daniel Morales Gutiérrez, director de la Fundació Orange, i Ángel Corcero, director del Centre.

Durant la presentació, el director general de la Fundació Orange, Daniel Morales, va valorar aquesta iniciativa com la revolució formativa que les aules espanyoles necessitaven perquè els alumnes que les ocupen guanyin en ocupabilitat, competitivitat i productivitat, ajustant-se a les necessitats d’un mercat laboral cada cop més exigent. És un plaer per a Orange i per a la nostra Fundació impulsar aquesta iniciativa en col·laboració amb entitats tan compromeses com aquest centre Salesians Padre Aramburu”.

Per la seva banda, Ángel Corcero, director del centre salesià, va indicar que “el projecte Garage Lab ha suposat per als alumnes de FP Bàsica del col·legi Salesians Padre Aramburu una motivació més gran i ha millorat notablement el seu aprenentatge i el seu èxit escolar.

La metodología utilizada es muy práctica, utilizando recursos innovadores y de gamificación. Programar retos y proyectos grupales les ayuda a conseguir habilidades profesionales y también sociales a un tipo de alumnos que suelen estar escolarmente desmotivados y en peligro de exclusión social”. Asimismo, ha añadido que «la formación impartida por la Fundación Orange y la ONG Empieza por Educar (ExE) al profesorado involucrado en el programa Garage Lab ha contribuido en gran medida para que el desarrollo del programa sea un éxito”.

Canàries segueix creixent

Salesians La Cuesta compartia l’alegria d’aquest nou reconeixement que repercutirà directament sobre els principals destinataris, els joves estudiants. “Aquest divendres 6 de maig hem rebut una gran notícia, el nostre projecte «Aisla2» ha estat seleccionat entre els projectes presentats a la convocatòria Advance GarageLab. Això ens suposa un nou impuls per poder avançar i continuar la feina que hem iniciat amb el GarageLab a la FPB. El projecte que han presentat els alumnes de la FPB amb talent, creativitat i esforç ens permetrà construir punts de recàrrega elèctrica amb energies renovables per crear una zona de treball de plaques fotovoltaiques, un aparcament per a les patinetes i un punt de càrrega de cotxes elèctrics”, compartien sobre el resultat.

Aquesta experiència és fruit del treball en equip de l’alumnat, docents de diferents departaments, companys del P.A.S, la direcció d’estudis i la Direcció del centre. “Sense tots ells no hagués estat possible”, compartien felicitant totes les entitats i la Fundació Orange. “Agraïm l’oportunitat que ens ofereix finançant i recolzant aquest projecte que ens permetrà seguir avançant, oferir un aprenentatge veritablement significatiu als joves de la FPB de casa nostra i tenir el primer GarageLab amb energia renovable”, explicaven sobre aquest pas important la Formació Professional Bàsica, per a la casa salesiana i per al barri gràcies al fet que l’entorn Fab Lab i el moviment maker ha aconseguit reduir la taxa d’abandonament escolar en més d’un 12% entre els seus participants, així com la possibilitat de transferència de coneixements i transformació social a La Cuesta.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

También te puede interesar…

BlogsDe andar y pensar
EL JÚBILO DE TOLEDO

EL JÚBILO DE TOLEDO

Carta de un anciano a Don Francisco César García Magán Toledo Excmo. e Ilmo. Dr. Dn. Amigo Francisco César: Espero que al recibo de ésta te encuentres bien, yo bien gracias a Dios. Tienes delante de él a cientos y cientos de pájaros volando sobre el agua del Tajo,...

BlogsLas cosas de Don Bosco
La cuna

La cuna

Nunca imaginé que hubiera de asumir responsabilidad tan profunda en mi corta vida de cuna. Esta es mi historia. Todavía aflora en mi memoria aquel tiempo en el que todo era luz. Francisco compró varias tablas de madera de acacia para construir una cuna. Iba a ser...

Escuelasssm
V Carrera Solidaria de Salesianos Ciudad Real, en esta edición para ayudar al pueblo ucraniano

V Carrera Solidaria de Salesianos Ciudad Real, en esta edición para ayudar al pueblo ucraniano

En este año, 2022, la intención ha sido ayudar al pueblo ucraniano a través de las casas salesianas que allí están presentes. Misiones Salesianas se encarga de canalizar la ayuda a través de la iniciativa Emergencia Ucrania Gracias de Corazón Pasados unos días, ya...

ActualidadFamilia Salesianasmx
Presentada la colección «Dejad que los niños escuchen mi voz», obra del salesiano Miguel Ángel Moreno Nuño

Presentada la colección «Dejad que los niños escuchen mi voz», obra del salesiano Miguel Ángel Moreno Nuño

El viernes 13 de mayo tuvo lugar en la casa inspectorial de Madrid el acto. Acompañaron al autor varias de las personas implicadas en la génesis y en la edición de la obra: Javier Navarro, por la editorial PPC, y José Andrés Sánchez Abarrio, del Instituto Superior de CC. Religiosas y Catequéticas "San Pío X". Javier Guil Sánchez condujo el acto, dando entrada y cancha a cada uno de los intervinientes.