Representació salesiana a la trobada internacional “Sport for all – cohesive, accessible and tailored to each person”

30 septiembre 2022

Salesians Comunicació

l

L'esport educatiu salesià va estar present al Vaticà per respondre a la invitació del Sant Pare sobre la responsabilitat social de l'esport i la importància del mateix com a mitjà de creixement humà, educatiu i espiritual adoptant tres característiques fonamentals: un esport cohesionat, accessible i a mida de cada persona.

L’esport educatiu salesià va ser present a la trobada internacional “Sport for all – cohesive, accessible and tailored to each person” desenvolupat durant els dies 29 i 30 de setembre a l’Aula Nova del Sínode del Vaticà. Un esdeveniment promogut pel Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, en col·laboració amb el Dicasteri per a la Cultura i l’Educació i la Fundació Joan Pau II per a l’Esport, on van estar presents més de 200 persones del món de l’esport on es van donar la mà les federacions internacionals, associacions esportives de base, representants de les diferents confessions cristianes i d’altres religions, així com organitzacions sense ànim de lucre i institucions educatives de tot el món que treballen per la inclusió a la societat a través del esport.

Aquesta cimera va sorgir amb l’objectiu de respondre a la invitació del Sant Pare sobre la responsabilitat social de l’esport i la importància del mateix com a mitjà de creixement humà, educatiu i espiritual i hi és present la Congregació Salesiana amb el seu sector de la Pastoral Juvenil a través de la representació de Diego Pérez Órdoñez, mestre Educació Física a Salesians Trinidad a Sevilla. Aquest educador, amb una àmplia trajectòria, llicenciat en ciències de l’activitat física i l’esport, va partir com a representant de la comissió de l’esport de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora en aquest esdeveniment que va voler ser una declaració i invitació al món de l’esport a mirar cap al futur adoptant tres característiques fonamentals: un esport cohesionat, accessible i a mida de cada persona.

Entre els moments destacats, en presència del papa Francesc, els participants van ser convidats a signar la Declaració comuna amb el compromís de promoure cada cop més la dimensió social i inclusiva de l’esport a les seves institucions i organitzacions esportives. Aquesta invitació, recollida pels Salesians, es farà extensiva a totes les realitats de l‟esport, començant per les que s‟inspiren en la visió cristiana de la persona i del propi esport.

“Entre les idees claus compartides a les diferents ponències es va destacar la necessitat de reduir la bretxa entre l’esport de base i el professional, amb la convicció que la unitat de l’esport és un valor per salvaguardar i cultivar. També es va remarcar la importància de garantir a totes les persones el dret a practicar esport, independentment de les condicions socials (pobresa, migració o estatus de refugiat, marginalitat, guerra, empresonament, etc.) i apropar la possibilitat que totes les persones puguin practicar esport, també quan tenen discapacitats físiques o mentals o problemes psicològics”, compartia Diego sobre les conclusions de la trobada.

Este foro recogió el guante del encuentro Internacional “Sport at the service of Humanity”, organizado en octubre de 2016, al que siguió “Dar lo mejor de uno mismo”, el primer documento integral de la Santa Sede sobre el deporte publicado el 1 de junio de 2018, y al encuentro ‘The Global Digital Community Kick-off ‘, celebrado en la jornada del 7 de diciembre con la organización de Save the Dream; el Pontificio Consejo para la Cultura y Sport for Humanity.

De esta forma la Congregación Salesiana sigue dando pasos en una reflexión conjunta de diferentes proveedores mundiales en los que el deporte, los valores y la educación unan sus fuerzas.

DEPORTE EDUCATIVO SALESIANO

El deporte es educativo, en la variedad de las obras y presencias, cuando se halla enmarcado en el Proyecto Educativo-Pastoral del Centro, con unos fines claros y concretos, una estructura definida, más allá de toda improvisación y animado por personas concretas serias, responsables y portadoras de valores. Estos elementos pueden sin duda validar este medio educativo integral que es el deporte con su rico abanico de posibilidades.

El deporte es también una estupenda plataforma de acción pastoral. Hay una serie de elementos que hacen del deporte un lugar de propuesta evangélica y pastoral en clave salesiana para los niños y jóvenes como su amplia capacidad de convocatoria y formación de grupo; el desarrollo de valores como el esfuerzo, la solidaridad, la disciplina, el altruismo, la preocupación por el trabajo de los demás; y, la posibilidad de compartir experiencias y modelos de identificación, con gran sentido de confianza y apertura a los miembros del equipo y animadores deportivos.

[deg_elastic_gallery gallery_ids=»83658,83659,83660,83661″ _builder_version=»4.18.0″ _module_preset=»default» global_colors_info=»{}»][/deg_elastic_gallery]

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsLas cosas de Don Bosco
El plumero

El plumero

El 8 de diciembre de 1841 Don Bosco se dispone a decir misa en la Iglesia de San Francisco de Turín. El sacristán, Giuseppe Comotti, golpea con el mango del plumero a un pobre aprendiz llamado Bartolomé Garelli. Don Bosco afea al sacristán su actitud. Llama amigo al muchacho e inicia con él su obra a favor de los chicos.