Presència salesiana al Congrés “La Iglesia en la Educación”

26 febrero 2024

Salesians Comunicació

l

El passat 24 de febrer va tenir lloc a Madrid el Congrés “La Iglesia en la Educación, presencia y compromiso” organitzada per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) i en què hi han participat diversos representants de les Escoles Salesianes.

Aquest congrés s’ha estructurat en dues parts: la presentació dels panells d’experiències que s’han desenvolupat de forma en línia des de l’octubre del 2023 i el Congrés que va tenir lloc a la Fundació Pablo VI i al recinte firal d’IFEMA a Madrid, el dissabte 24 de febrer.

Els salesians han col·laborat en l’equip motor de la Formació Professional amb la participació de Miguel Esquiroz, director-gerent de la Fundació Tech Don Bosco de Salesians Santiago el Mayor.

En el marc d’aquesta col·laboració, al panell d’octubre sobre Formació Professional, Manu Iribarren, coordinador general de Pastoral de Salesians Pamplona, va presentar l’experiència del centre navarrès: “Los Jóvenes, nuestros protagonistas”.

D’altra banda, dins del panell d’experiències de Col·legis amb Ideari Cristià s’ha presentat l’experiència realitzada per Jóvenes y Desarrollo i la Fundació Bosco Global: “EnRÉDate por la interculturalidad. Ciudadanía transformadora promoviendo comunidades educativas juntas, pacíficas e inclusivas para el 2030”. A la pàgina 61 del document següent, on es recullen totes les experiències, s’explica aquesta iniciativa.

A la imatge, d’esquerra a dreta: Óscar Bartolomé, Pietro Fabris i Miguel Esquiroz.

Per al Congrés, a Madrid, s’ha comptat amb la ponència de Piero Fabris, director executiu de Don Bosco Tech Europa qui, en finalitzar la seva intervenció preguntava:

“Don Bosco deia que a les seves escoles s’han de formar bons cristians i honrats ciutadans, però si per millorar cada vegada més les habilitats tècniques els Estats ens demanen que dediquem menys temps a la formació humana, estem segurs que farem la nostra obra educativa de la millor manera possible?”

Deixant oberta així una porta al debat.

Participació i propostes

Entre els participants, al voltant de 1.000 persones entre les dues seus, a més de la presència de Miguel Esquíroz i Piero Fabris es va comptar amb la presència d’Óscar Bartolomé, coordinador d’Escoles de Salesians Santiago el Mayor i coordinador de les Escoles Salesianes per a tot el territori espanyol. Tres professors del Centre d’Estudis Superiors CES Don Bosco: Antonio Caño, Rubén Iduriaga i José Luis Guzón, qui a més participava en qualitat de delegat episcopal d’ensenyament de l’arxidiòcesi de Madrid; Mónica Ferrero, coordinadora de pastoral de Salesians Lugo i Diego Pérez Ordóñez coordinador d’esports de la inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora.

Els assistents al Congrés es van distribuir als grups dels panells entre la Fundació Pablo VI i el recinte firal d’IFEMA. Al començament del dia rebien la salutació del president de la Conferència Episcopal, el cardenal Omella qui va llegir als congressistes el missatge que el mateix Papa Francesc havia escrit per a ells.

“Dissabte al matí, després de les salutacions inicials, abordem diversos reptes per a l’educació. Amb la intervenció de diferents persones i posteriors ressons de les reflexions esmentades dels ponents. Amb tot allò exposat vam seleccionar alguns desafiaments (provinents dels panells treballats des d’octubre) que per finalitzar el treball vam anar votant. Va ser una feina interessant que donarà pistes de col·laboració i enfocament”, afirma Óscar Bartolomé.

Diego Pérez Ordóñez, coordinador Inspectorial d’esports de Salesians SMX completa:

En el meu cas em vaig inscriure a l’àmbit no formal (per allò de l’esport) i encara que es va parlar poc d’esport en si, com era d’esperar, sí que va ser un matí enriquidor, de compartir i d’escoltar les dificultats que ens trobem a l’hora de dir: SOM ESGLÉSIA, a cadascun d’aquests àmbits.

Cal destacar algunes idees com sortir sense pors a l’exterior, amb voluntaris per exercir l’acció pública de l’església. Si ho fem així serem responsables a la nostra acció pastoral. I constatar que en l’àmbit no formal (a l’esport, als seus grups de fe, en un voluntariat, amb el seu equip,…) es produeix un impacte educatiu important. Cosa que fa reflexionar sobre la idea de no deixar empreses externes, no conegudes i sense identitat cristiana la gestió d’aquestes activitats extraescolars. Els centres escolars i les congregacions han de portar les regnes d’aquests temps no lectius.

A la tarda es van poder escoltar tres profundes intervencions del Cardenal José Tolentino, Prefecte del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació; Fernando Reimers, director del programa de mestratge en Política Educativa Internacional de la Universitat de Harvard i Consuelo Flecha, catedràtica emèrita d´Història de l´Educació de la Universitat de Sevilla.

Síntesi dels panells

Es tancava el dia amb la presentació “d’una forma amena i visual, molt ben cuidada”, explica Bartolomé, la síntesi del treball de cadascun dels 9 panells treballats: Col·legis; Professorat de Religió Catòlica; Professorat cristià; Centres d’Educació Especial; Centres de Formació Professional; Universitats i Centres Universitaris; Col·legis Majors i Residències Universitàries; Educació no formal, voluntariat, temps lliure i projectes culturals i Parròquia-Família-Escola. En breu es farà pública a la web del Congrès la síntesi de tots els panells.

“Finalitzem amb un moment de pregària presidit pel cardenal de Madrid. Va resultar una interessant jornada, amb molt contingut i desafiaments al davant”, indica Óscar Bartolomé.

A la conclusió, Alfonso Carrasco, Bisbe de Lugo i president de la Comissió episcopal per a l’Educació i Cultura afirmava:

La posada en pràctica de les grans afirmacions pedagògiques, dels grans consensos educatius, que continuen existint, sempre és un art no fàcil, demana dedicació, estudi, formació contínua. I sempre exigeix diàleg, un debat obert, l’esforç i la contribució de tothom.

Sabem que un pacte educatiu global desitjable serà possible només reconeixent la centralitat de la persona, i per la via de l’escolta mútua, del respecte de tots els protagonistes i responsables de l’educació, i de la col·laboració lleial en el marc de la nostra societat i de la legislació. També hi vol contribuir aquest Congrés.

La presència i el compromís de l’Església a l’educació ja té una tradició secular. Volem continuar mantenint-la en el present i pel futur, pel bé dels nostres fills i filles, però també de tota la societat, confrontada a desafiaments antics i nous.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadEscuelassmx
La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

La tercera edición del Premio Don Bosco Junior defiende la vida submarina

Dentro del marco del Premio Nacional Don Bosco nació en 2022 el certamen ‘Premio Don Bosco Junior’, dirigido al alumnado más joven, que estén cursando de 4º a 6º de Educación Primaria o Educación Secundaria Obligatoria pertenecientes a colegios públicos, concertados o privados de la provincia de Zaragoza.