El 2023 dels Salesians a Espanya, en 12 mesos

28 diciembre 2023

Salesians Comunicació

l

Seguint la ja tradicional recopilació de notícies de l'any que acaba, es presenten a continuació algunes de les més llegides en els darrers 12 mesos.

És el Rector Major el protagonista d’aquesta primera part amb les visites a presències d’Espanya: El gener a Barakaldo i al maig a Canàries. A més, des d’octubre, ha enviat el visitador extraordinari, Don Fabio Attard a la inspectoria Salesians Santiago el Mayor.

Sent les anteriors algunes activitats que han marcat tot l’any, s’ofereix tot seguit el més destacat de cada més:

Gener

Mes de Don Bosco: 10 activitats i 10 frases

El primer mes de l’any la Família Salesiana viu preparant i celebrant Don Bosco, el 30 de gener salesianos.info recollia 10 innovadores activitats per recordar el pare i mestre de la joventut: 10 activitats diferents per celebrar Don Bosco.

Mantenint en número 10 com a guia, l’endemà, el mateix dia de Don Bosco la notícia més llegida va ser: Deu frases de Don Bosco reflectides al cinema, el dia del patró dels cineastes. S’oferia una recopilació de pel·lícules en què es veien reflectides frases de Don Bosco, com ara “L’educació és cosa del cor” a WONDER (2017) i així fins a 10 més.

 

Febrer

Solidaritat Salesiana

Dos camins de solidaritat, entre molts altres que s’han viscut al llarg del 2023, per una banda el suport dels Salesians a Síria després del terratrèmol i la proposta d’ajudar des d’Espanya i de l’altra l’enviament de 75 bressols climatitzats als seus destins. Bressols que han salvat vides i ho segueixen fent i estan fabricats per joves dels Centres d’FP de Salesians: 75 bressols que salven vides, ja són a les seves destinacions

 

Març

A Sant Boi comença la celebració d’aniversaris

Si començava aquesta notícia dient que l’any 2023 havia estat un any de visites no ens vam quedar curts si afirmem que el que sí ha estat és un any d’aniversaris, entre d’altres, es destaquen el que va donar el tret de sortida al març: 25 anys acompanyat a la infància i la joventut a la plataforma social salesiana de Sant Boi

Per a continuació, en diferents mesos celebrar el 75è aniversari de La Orotava; i el centenari de Las Palmas, el 30è aniversari de la Federación de Centros Xuveniles Don Bosco  a Galícia, i el de  València Sant Antoni Abat, sense oblidar el 125è Aniversari de la presència salesiana a Salamanca.

 

Abril

La nova FP i l’educació afectivosexual al focus de l’educació salesiana

El repte de l’educació afectivo-sexual en el marc dels Diàlegs de Pastoral Juvenil va ser el tema escollit per a aquesta primera trobada, el passat 14 d’abril,

Segons José Miguel Núñez, salesià director del CNSPJ, estem davant d’un “tema de reflexió necessària i urgent”, que ha motivat que aquests I Diàlegs es dediquin precisament a aquesta reflexió. Deia Núñez, en les paraules d’obertura de la Jornada, que “el context actual ens està desafiant i com a Església, necessitem seguir madurant una reflexió per incidir, acompanyar, il·luminar els adolescents i joves”. Per això anima a fer una proposta d’educació afectivosexual que “neixi de Jesús, de l’Evangeli, i pugui dialogar amb la cultura actual, sense perdre el sentir amb l’Església”.

També al mes d’abril, la nova FP era un tema que es començava a treballar des de les Escoles Salesianes, preocupats per com s’aplicarà la nova Llei de Formació Professional, docents, directius i empresaris es donaven cita en una trobada sota el títol: La Nova FP, un impuls al món laboral.

Maig

Fernando Miranda, nou inspector de Salesians Maria Auxiliadora (SMX)

Fernando Miranda, fins avui vicari provincial, iniciava el servei com a provincial per al sexenni 2023-2029 recollint així el testimoni d’Ángel Asurmendi al capdavant d’una de les dues inspectories d’Espanya, que agrupa les obres salesianes d’Andalusia, Aragó, Balears, Canàries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura i Regió de Múrcia , i que compta amb la seva seu a Sevilla des de la unificació duta a terme al juny de 2014.

«Estem vivint un moment extraordinari. Estimat Fernando, això que veus és un signe expressiu del do de Déu que anima, guia i acompanya aquesta estimada Inspectoria de Maria Auxiliadora. Aquí estem presents els que la representen», comentava Juan Carlos Pérez Godoy, conseller per a la Regió Mediterrània mentre convidava els presents a acollir el nou inspector amb alegria. «Ell és el regal que Déu ens fa».

En els dies previs a la presa de possessió del nou inspector s’aprovava el nou Consell per a la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora (SMX).

 

 

Juny

Un somni per a tu, campanya per al curs 23-24

Per segon any consecutiu les dues inspectories dels Salesians presentaven una campanya pastoral comuna, en aquesta ocasió sota el lema: “Un somni per a tu”.

Aprofitant el bicentenari del somni dels 9 anys de Don Bosco es presenta com una aposta per revitalitzar la pròpia vocació salesiana, suscitant, acompanyant i sostenint compromisos vocacionals entre els joves i laics que habiten les Comunitats Educativo-Pastorals.

La web realitzada expressament per a la campanya conté tota la proposta i els seus materials.

 

Juliol

L’#EstiuSalesià ja és aquí

Després d’un curs intens, milers d’infants, adolescents i joves van gaudir d’alguna de les múltiples propostes que els Salesians preparen per a aquest període estival. Entre el juny i el setembre, es van desenvolupar 150 activitats, entre campaments, colònies i cursos formatius.

Uns 15.000 participants entre totes les iniciatives de l’Estiu Salesià. Aquestes propostes surten endavant amb la implicació d’uns 300 salesians i més de 2.750 animadors, joves que dediquen part de les vacances a acompanyar infants i adolescents.

Agost

SYM DAY, dia especial del MJS a la JMJ-Lisboa 2023

L’organització responsable de la participació del Moviment Juvenil Salesià (MJS, SYM en anglès) a la Jornada Mundial de la Joventut 2023 a Lisboa, va destacar tota la seva dimensió associativa i juvenil en un dia especial, el SYM DAY, que es va celebrar aquest 2 d’agost i va comptar amb la participació del Rector Major, don Ángel Fernández Artime, i de Sor Chiara Cazzuola, Superiora General de les Filles de Maria Auxiliadora (FMA).

S’hi van reunir al voltant de 9.000 joves, així com 500 voluntaris, personal, animadors, laics de la Família Salesiana, Salesians i FMA.

Setembre

El Rector Major nou cardenal de l´Església

Una celebració de la universalitat de l’Església i una renovació de l’impuls evangelitzador: així va ser el consistori ordinari públic del 30 de setembre del 2023, en què el Rector Major dels Salesianos de Don Bosco, P. Ángel Fernández Artime, va ser creat oficialment Cardenal.

Va ser gran l’emoció de tota la Família Salesiana quan el Sant Pare Francesc va pronunciar la fórmula oficial de creació dels 21 nous cardenals, i més encara quan, cara a cara amb el Rector Major agenollat davant seu, li va imposar el solideu i birret vermells, l’anell cardenalici i li va assignar públicament el diaconat “salesià” de l’església de Santa Maria Auxiliadora de Via Tuscolana.

 

Octubre

Neix DB Tech Europe, la nova xarxa de centres salesians de formació professional

DB Tech Europe ja és una realitat. La nova xarxa de coordinació de la Formació Professional a Europa i la conca mediterrània es va presentar oficialment el 20 d’octubre passat a Roma. L’esdeveniment, presidit pel Rector Major, el cardenal Ángel Fernández Artime, va comptar amb la participació d’un centenar de projectistes europeus d’escoles i FP salesianes, reunits aquests dies a Roma, i representants d’empreses.

La presentació va anar a càrrec de Miguel Ángel García Morcuende SDB, president de DB Tech Europe i Piero Fabris, director executiu. Tots dos miraven enrere recordant la primera trobada inicial de projectistes a Roma el 2012, que juntament amb moltes altres trobades que van venir després a Sliema, Florència, Saragossa, Sevilla, Budapest, Cracòvia, Niça, Madrid, Munic, Torí… han fet possible entre altres col·laboracions, el desenvolupament conjunt del projecte KA3 d’Erasmus+ DB Wave, germen d’aquesta iniciativa nova i potent que és DB Tech Europe.

 

Novembre

Presentació de “Sueños el Musical”

El compte enrere per a l’estrena de ‘Sueños El Musical’ ja ha començat. La nova obra del compositor Toño Casado, autor d’èxits musicals com ‘33 El Musical’ i ‘Viacrucis’, posa en escena, d’una forma emocionant i original, la història de Joan Bosco, un nen d’origen humil que va tenir un somni que va marcar el destí i el de molts altres joves.

Les audicions per al musical es van celebrar els dies 7 i 8 de novembre. L´obra comptarà amb un seleccionat elenc d´artistes i una posada en escena al nivell de les grans produccions de la Gran Via madrilenya. Per això, professionals amb àmplia experiència en musicals d’èxit ja estan treballant en el disseny de la producció, arranjaments musicals, coreografia, vestuari, il·luminació o decorats.

Aquesta setmana també es van posar a la venda les entrades per al musical a través de la web suenoselmusical.es En menys d’un mes ja s’han venut més de 7.500 entrades.

Desembre

Les cases salesianes celebren el Nadal

Els patis, aules i teatres salesians es vesteixen de gala per celebrar el Nadal donant el protagonisme a petits i grans amb pessebres vivents, festivals, concursos de nadales o visites dels Reis Mags. Des de les etapes d’Infantil i Primària, els qui han cantat i ballat al ritme de les notes musicals nadalenques, fins als més grans que han participat en cors parroquials o col·laborat en el muntatge dels pessebres vivents. Tothom ha pogut disfrutar un any més del #NadalSalesià fent d’aquesta darrera setmana abans de les festes nadalenques uns dies entranyables.

Com a entranyable i solidari són les activitats que es realitzen a tot el territori des de l’advent per aconseguir que el nombre més gran de gent pugui viure un millor Nadal així es mostrava a la notícia: La cara més compromesa i solidària dels joves salesians.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…